Gloeibougies

Ondanks voldoende vakmanschap en voorzichtigheid kan het gebeuren dat een gloeibougie afbreekt op het moment dat je er veel kracht op moet zetten om hem los te draaien. Door het gebruik van speciaal gereedschap zijn we in staat om afgebroken gloeibougies alsnog te demonteren, meestal zonder daarbij de originele draad te beschadigen. Indien nodig plaatsen we een draadbus of een helicol, maar dit komt in de praktijk niet vaak voor.

Het komt ook voor dat alleen het gloeistiftje afbreekt en blijft zitten en ook daarmee kunnen we u bijna altijd wel helpen door die eruit te halen.

Motoren waarvan de gloeibougies vaak afbreken zijn o.a. de V6 van Mercedes. De gloeibougies van de Opel Vivaro/Renault Trafic zijn vaak weggerot, omdat ze in het water hebben gestaan.

Bij de 1.6 diesel van Peugeot, PSA DV6/DV4 die door Ford, Citroen, Volvo en Mini wordt gebruikt, zijn het vaak de gloeipuntjes die afbreken en blijven zitten. Bij de Ford Transit Custom komt het voor dat de bougie afbreekt doordat de gloeibougies over de hele lengte in de koolaanslag zitten en daardoor er niet uit te draaien zijn, ook het afgebroken puntje komt hier voor.

Een goed advies: als er één afbreekt is het verstandig om niet zomaar wat te proberen, maar hulp in te roepen van iemand die precies weet wat hij moet doen!